Home

LAN / Linum usitatissimum / Linen

Lan je enoletna ali dvoletna rastlina, ki zraste do enega metra visoko. Cvetovi so majhni, temno do svetlo modri, vijoličasti, tudi beli. Ko listi odpadejo, lan pulijo. Stebla so takrat na pol dozorela, zato so vlakna dovolj trdna in prožna. Lan sušijo, medtem dozori tudi seme, ki ga uporabljajo za pridobivanje olja in živalsko krmo. Lan je industrijska rastlina.
Vlakna so v ličju lanenega stebla. Ločijo jih z biološkimi ali mehanskimi postopki.

LAN
Flax (binomial name: Linum usitatissimum)

Poleg bombaža, ki raste v toplejših krajih, je lan najpomembnejše rastlinsko vlakno hladnejših področij. Lan pridobivajo in predelujejo tudi v Sloveniji. Do druge polovice preteklega stoletja je bilo domače laneno platno edina tkanina za izdelovanje obleke in perila poleg volnene. Kasneje so zaradi široke uporabe industrijsko izdelanih tkanin pridelavo lanu začeli opuščati. Gojenje in ročna obdelava lanu ter izdelava lanenih tkanin se je največ ohranila v Beli krajini in Prekmurju.
Kljub večji uporabi bombaža na račun nižje cene pa ima lan nekaj lastnosti, ki so bolj zaželene. Lan ima lepši lesk, vlakna so bolj gladka in trdnejša, ni kratkih puhastih vlaken, vendar imajo vlakna večjo natezno trdnost od bombažnih. Otip lanenega blaga je hladnejši od bombažnega.
Obstaja več vrst barv lanu. V zadnjem času pa je tudi na trgu zelo veliko vezenega in tiskanega lanu.

Uporaba:

Ob bombažu in kemičnih vlaknih rahlo zapostavljeni lan spet pridobiva v sodobni uporabi in modnih smernicah velik ugled zaradi svojega naravnega videza.
Lanene tkanine so zelo prijetne za posteljno in kuhinjsko perilo. Lepo se perejo, imajo lepo, gladko površino in so manj občutljive za umazanijo od bombažnih. Lan izredno hitro vpija vlago. Laneno platno lahko vpije kar 23% vlage, ki jo nato spet hitro odda. Zato je primeren za kuhinjske krpe, in pa tudi zato, ker ne pušča dlačic.
Iz lanenih prej so izdelana poletna in tropska oblačila, ki dajejo prijeten hladen svež občutek pri nošenju. Ker gladki izdelki iz lanu ne zadržujejo zraka , bi lahko rekli da dopolnjuje naravno uravnavanje toplote telesa. Otip izdelkov je zaradi bolj grobih vlaken trši kot pri bombažu in tudi mečkavost je večja, zato je primeren za osebe, ki sprejmejo dejstvo, da bo njihovo oblačilo,
pomečkano.
Bolj groba lanena vlakna, pa so primerna za izdelavo galanterije, torbic, kovčkov, čevljev ali pa pasov.

lanene_tkanine
Lanene tkanine (trgovina Svet metraže).

Dodatno:

Lan je:
Rastlinsko vlakno katerega je mogoče presti.
Eno najstarejših tekstilnih vlaken, ki se vzgaja od 4. stoletja pr.n.št..
Egipčani so uporabljali laneno tkanina za zavijanje mumij.
Vzgaja se kot enoletna rastlina pretežno v gorskih področjih.
Lan sestavlja 85% čiste celuloze, visok odstotek lignina, preostanek je pepel.
Priprava in proces predelave lanu za predenje sta delovno zahtevna, saj vključuje ribanje, namakanje, sušenje, lomljenje, tarenje in mikanje.
Glavni proizvajalci lanu so države bivše SZ, Irska, Francija, Belgija in Nizozemska.

vir: wikipedia, e-mesto.si, google images, svetmetraze.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s